Afdeling VMK

De couveuseafdeling heeft 4 couveuseplekken en een babykamer. Deze couveuseplekken zijn bedoeld voor kinderen die meteen na de geboorte meer zorg nodig hebben. Het pasgeboren kind ligt in de couveuseruimte waar alle benodigde faciliteiten aanwezig zijn. De betrokken zorgverleners informeren u waar nodig, indien mogelijk kan de couveuse bij u op de kamer geplaatst worden.
Het vernieuwende voor het VMK centrum is de gezinsgerichte zorg. Door het verblijf dicht bij elkaar ontstaat meer rust en privacy voor jou en jouw kind. Dat komt ten goede aan de band die ouders en kind opbouwen, de rustige voedingsmomenten en de ondersteuning bij borstvoeding. Ook is het goed voor de individuele zorg die jouw kind nodig heeft. Vooral de binding tussen moeder en kind wordt maximaal gestimuleerd.

De ouders kunnen dag en nacht bij haar kind blijven. Mocht de moeder ziek zijn, dan kan de partner dit desgewenst overnemen.

Om het gezin heen bewegen zich de zorgverleners, die naar jullie toekomen zodra onderzoek, behandeling of verpleging nodig is. De verwachting is dan ook dat door deze vorm van zorg jouw kind zo min mogelijk stress ervaart.

Een gezonde moeder heeft de mogelijkheid om na de bevalling:

  • naar huis te gaan en vanuit huis haar kind op de couveuseafdeling te bezoeken. Moeder ontvangt thuis de kraamzorg van de kraamzorgaanbieder waar ze zich voor de bevalling aangemeld heeft en de nazorg van de eigen verloskundige.
  • te verblijven op het VMK centrum bij haar kind. Na de bevalling wordt de moeder ontslagen, maar zij kan bij haar kindje blijven. De eigen verloskundige blijft verantwoordelijk voor de zorg van de moeder en doet ook de visite. De hulp wordt verleen door de verpleegkundige. Dit noemen we een verplaatst kraambed. Ook krijgt ze de nazorg van de eigen verloskundige.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken