Alcohol, roken en drugs

 

Alcoholgebruik vermindert de kans om zwanger te worden. Daarnaast vergroot het de kans op een miskraam of doodgeboorte. Het is dus verstandig om geen alcohol te drinken als je zwanger wilt worden.
Wanneer je rookt kun je een verminderde kans hebben om zwanger te worden. Daarnaast is roken tijdens de zwangerschap erg schadelijk voor je ongeboren kind. Probeer dus, eventueel met hulp van de huisarts of verloskundige, op tijd te stoppen met roken.
Meer informatie over stoppen met roken vind je op www.rokeninfo.nl.

Misschien gebruiken jij of je partner wel eens wiet of andere drugs. Als je kinderen wilt krijgen, is het belangrijk om hier op tijd mee te stoppen. Drugs kunnen namelijk, net als alcohol en tabak, invloed hebben op je vruchtbaarheid en op de ontwikkeling van een ongeboren kind.

De brochure ‘Wat je moet weten over alcohol en roken voor, tijdens en na de zwangerschap’ geeft informatie over de invloed van alcohol, roken en drugs op vruchtbaarheid en (on)geboren kind. Daarnaast wordt ook de invloed van deze middelen op baby’s beschreven.

 

Voor zwangere vrouwen kan het stoppen met roken moeilijk zijn ondanks het besef dat roken zeer schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind (en zichzelf). Door te stoppen met roken heb je:

  • minder risico op een miskraam of vroeggeboorte
  • minder risico op aangeboren afwijkingen bij uw baby
  • minder risico op groeiachterstand bij uw baby
  • betere conditie tijdens de zwangerschap

Via de website www.rookvrijookjij.nl/ik-wil-stoppen-met-roken/zwanger-stoppen-met-roken hulp bij het stoppen van roken voor of in de zwangerschap.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken