Behandeling met fototherapie

Als het bilirubinegehalte in het bloed te hoog dreigt te worden, zal de arts voorstellen de baby te behandelen met fototherapie. Hierbij wordt de baby onder speciale lampen of op een lichtmatras gelegd. De lampen of matras geven een speciaal licht af waardoor het bilirubine wordt afgebroken en kan worden uitgescheiden door de nieren.

Lamp met blauw lichtDeze vorm van fototherapie vindt plaats op de kraamafdeling of couveuseafdeling in een couveuse. Het blauwe licht zorgt voor een snellere afbraak van bilirubine, zodat het bilirubinegehalte in het bloed daalt. Uw baby kan niet verbranden zoals onder een zonnebank. Uw baby krijgt een brilletje op om de ogen tegen het felle licht te beschermen. Om een zo groot mogelijk oppervlak van de huid vrij te houden voor de lamp, draagt uw baby alleen een luier. Vanwege de warmte die de lamp afgeeft, wordt de temperatuur van uw baby regelmatig gecontroleerd.

Lichtgevend matje (biliblanket)

De biliblanket is een lichtgevend matje waar uw baby op gelegd kan worden. Het lichtmatje wordt onder het rompertje gedragen, waardoor het niet nodig is de oogjes af te dekken.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken