Controles

Hoe gaan de controles?
Tijdens de eerste controle wordt een echo gemaakt om te kijken of de zwangerschap intact is, de zwangerschapsduur klopt en of er een of meer kindjes zijn. Verder worden er diverse onderzoeken besproken, die mogelijk zijn in de zwangerschap. Lees hier meer over onder het kopje prenatale screening.

Hierna volgt de intake. Deze controle is vrij uitgebreid: naast de reguliere controles, stellen we jou en je partner vragen die van belang kunnen zijn voor de begeleiding van jou en je kindje.

Verder zal je voorlichting krijgen over allerlei zaken rondom jouw zwangerschap. Ook worden jullie vragen beantwoord en wordt er bloed geprikt of een formulier uitgeschreven om bloed te laten prikken in het ziekenhuis.

Bij elke vervolgcontrole word je bloeddruk gemeten en geluisterd naar het hartje van de baby. Er wordt gecontroleerd of je kindje goed groeit en vanaf ongeveer 28 weken is het mogelijk de ligging van de baby te bepalen. Op indicatie wordt er tussen de 30 en 34 weken een groei-echo gemaakt. Tevens is er opnieuw een bloedonderzoek om je ijzer en suikergehalte te bepalen. Er is voldoende tijd voor het stellen van vragen (tip: schrijf thuis je vragen op zodat je ze niet vergeet te stellen tijdens de controles).

De frequentie van de controles:

  • Tot de 24e week om de 4 tot 5 weken
  • Van 24e tot de 33e week om de 3 weken
  • Dan tot 38 weken om de 2 weken
  • Vanaf 38 weken elke week
  • Als het nodig is kom je natuurlijk vaker

Vanaf 41 weken zijn er extra controles in het ziekenhuis, om de conditie van de baby goed te controleren en kan er in overleg, een datum worden gepland om de bevalling in te leiden.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken