Een bevalling in water is als een natuurlijke vorm van pijnstilling Door het warme water ontspant je lichaam en wordt er endorfine aangemaakt. Endorfine heeft een pijnstillende werking, waardoor je beter weeën kunt opvangen. Hierdoor neemt de behoefte aan pijnstilling af.
Tevens kun je in water makkelijker bewegen, doordat je gewichtloos bent. Het aannemen van andere houdingen bevordert de bevalling.
Voor de baby is het voordeel van een badbevalling dat de baby in het water wordt geboren. Dit zorgt voor een rustigere overgang voor de baby vanuit de baarmoeder.
Ook bij een badbevalling kun je ‘samen’ bevallen. De partner heeft een actieve rol bij een bevalling in bad. Zo kan de partner het bad opzetten en deze met water vullen. Daarnaast kan de partner de watertemperatuur in de gaten houden tijdens de gehele bevalling. Veel partners voelen zich hierdoor meer betrokken bij de bevalling.
- Bespreek met uw zorgverlener of een badbevalling voor u mogelijk is.
- Er zijn geen kosten verbonden aan het huren van het bevalbad.
- Bevalbad is aanwezig in het ziekenhuis.
- U dient een bevalpakket met disposable benodigdheden aan te schaffen via www.bevallingsbaden.nl/sjgweert
- Kosten van het bevalpakket zijn € 85,- (excl. verzendkosten), indien ongeopend en niet gebruikt kan het geretourneerd worden.
- Het installeren/ opzetten én het daarna opruimen van het bad (binnen 2 uur na bevalling) en toebehoren is GEEN verantwoordelijkheid van de verpleegkundige en/of verloskundige, maar dient door jullie zelf gedaan te worden. Let er goed op dat het bad helemaal droog is alvorens het op te vouwen.
- Partner mag mee in bad maar zodanig gekleed dat de zorgverleners zich niet ongemakkelijk voelen.
- Instructies voor het opzetten van het bevalbad via onderstaande QR code, of via
https://www.bevallingsbaden.nl/advies-informatie/gebruiktips/bevallingsbad-instructievideos/De handleiding ligt ook klaar op iedere verloskamer.