Omgaan met pijn
Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Elke bevalling is anders en de ene vrouw kan gemakkelijker met de pijn omgaan dan de ander. Hoeveel pijn jij zult hebben kan dus niemand voorspellen. Maar maak je vooral niet te veel zorgen: er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis of in het ziekenhuis.
Ontspannen is de beste manier om de pijn de baas te blijven. Zorg voor afleiding en let nog niet zo op de pijn tijdens de eerste weeën. Ga zo lang mogelijk door met waar je mee bezig bent. Probeer een houding te vinden waarbij jij je prettig voelt. Maak gebruik van warmte (douche, bad, warme kruik), dit helpt ook om te ontspannen. Concentreren op de ademhaling geeft afleiding van de pijn, je leert een techniek op de zwangerschapscursus. Heb je geen cursus gehad dan kan je verloskundige je deze technieken ook aanleren. Sommige vrouwen vinden het prettig om tijdens de weeën een rugmassage te krijgen. Vind je dit niet prettig geef het dan aan. Muziek die je graag hoort, kan ook een ontspannen sfeer te creeëren.
Maar bovenal:
Blijf positief: heb vertrouwen in jezelf dat je dit kunt!
Er zijn in het SJG een aantal mogelijkheden van pijnbestrijding, namelijk de light- en de klassieke ruggenprik (epidurale verdoving) of de remifentanil pomp. Elke vorm van pijnstilling is 24 uur per dag beschikbaar, maar er kunnen redenen zijn om deze toch niet toe te dienen. Voorbeelden zijn dat je bevalling te snel gaat of je hebt al te veel ontsluiting. Soms laat de conditie van moeder of kind de toediening van medicatie niet toe.
Indien er voor deze vormen van pijnbestrijding wordt gekozen zal de bevalling altijd onder begeleiding van het ziekenhuis plaatsvinden, zodat we moeder en kind goed onder controle kunnen houden.