In het ziekenhuis bevallen

In Nederland mag je als de zwangerschap ongecompliceerd is verlopen, kiezen waar je wilt gaan bevallen: thuis of poliklinisch in een ziekenhuis. Een bevalling verloopt het beste als jullie je op je gemak voelen. Het is dus belangrijk dat je daar gaat bevallen waar jullie je veilig en prettig voelen. Tijdens de bevalling kunnen jullie nog besluiten of jullie thuis willen blijven of jullie naar het ziekenhuis willen gaan.

Soms zal de verloskundige jullie in de zwangerschap aanraden om in het ziekenhuis te bevallen. Redenen hiervoor kunnen zijn: complicaties tijdens een vorige of huidige bevalling, gezondheidsproblemen, woonomstandigheden, …

Poliklinische bevalling
Je kunt er voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. De verloskundige komt eerst bij je thuis en zodra de bevalling goed gevorderd is gaan jullie samen met de verloskundige naar het ziekenhuis. Ook de kraamverzorgende komt naar het ziekenhuis. Als de bevalling normaal verloopt begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende de bevalling en maak je alleen gebruik van een kamer van het ziekenhuis. Je gaat dan geen personeel van het ziekenhuis tegenkomen. Bij een poliklinische bevalling ga je een paar uur na de bevalling weer naar huis. De kraamverzorgende, die bij de bevalling heeft geassisteerd, gaat met jullie mee naar huis om je daar verder te helpen.
Als er een medisch advies is voor een poliklinische bevalling wordt dit volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Maken jullie zelf de keuze om in het ziekenhuis te bevallen, dan kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van je verzekering. Kijk dus goed je polisvoorwaarden na. Medisch advies gaat ook van je eigen risico af.

Klinische bevalling

Een aantal zwangere vrouwen zijn een gedeelte of de hele zwangerschap onder begeleiding van het ziekenhuis (vanwege bv suikerziekte, hoge bloeddruk, stuitligging). Zij bevallen onder begeleiding van de tweedelijns verloskundige en de verpleegkundige. Indien nodig zal de gynaecoloog hierbij aanwezig zijn.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken