Thuis bevallen

In Nederland mag je als de zwangerschap ongecompliceerd is verlopen kiezen waar je wilt gaan bevallen: thuis of poliklinisch in een ziekenhuis. Een bevalling verloopt het beste als jullie je op je gemak voelen. Het is dus belangrijk dat je daar gaat bevallen waar jullie je veilig en prettig voelen. Tijdens de bevalling kunnen jullie nog besluiten of jullie thuis willen blijven of jullie naar het ziekenhuis willen gaan. Soms zal de verloskundige jullie in de zwangerschap aanraden om in het ziekenhuis te bevallen. Redenen hiervoor kunnen zijn: complicaties tijdens een vorige of huidige bevalling, gezondheidsproblemen, woonomstandigheden, …

 

Thuisbevalling
Vanaf 37 tot 42 weken mag je bij een ongecompliceerde zwangerschap thuis bevallen. Je verloskundige komt bij je thuis zodra de bevalling is begonnen. Ze controleert jou en de baby en houdt het verloop van de bevalling in de gaten. Ze helpt jullie om de weeën op te vangen en geeft uitleg over wat je verder kunt verwachten. Tegen het eind van de bevalling zal ze de kraamverzorgende oproepen. Zij assisteert de verloskundige bij de bevalling. Na de geboorte kijkt de verloskundige jullie kindje na en zal indien nodig ook hechten.
De kraamverzorgende verzorgt jullie na de geboorte en zal de eerste instructies geven.

Vroegtijdige inzet kraamzorg (vroegtijdige inzet partusassistentie)

Het is mogelijk om al in een vroeg stadium van je bevalling ondersteuning te krijgen van een kraamverzorgende. Zodra de bevalling is begonnen neemt de verloskundige contact op met het kraamcentrum. De kraamverzorgende helpt jullie tijdens de weeën, de verloskundige komt regelmatig kijken hoe het met jullie gaat en om de bevalling verder te begeleiden. Dezelfde kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling en zal na de bevalling jullie ook verder begeleiden.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken