Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt een zwangerschap ?
280 dagen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie = 40 weken of 10 maanmaanden.
Waarom tellen vanaf de laatste regels ? Het moment van de bevruchting is meestal ongekend.
Wanneer zal ik bevallen ? De vuistregel is :
laatste regels : dd +10 / mm + 9 / jj + 0
Voorbeeld: laatste menstruatie op 04/02/2000 -> 04+10 / 02 + 9 / 2000 + 0 = 14/11/2000.
Mag ik sporten gedurende mijn zwangerschap ?
Ben je een sportief type en zijn er geen tegenindicaties dan is het zelfs aangewezen om verder je sport uit te oefenen.
Competitiesporten dienen echter vermeden te worden, met hierbij vooral aandacht voor judo, paardrijden, duiken…
Wandelen en zwemmen zijn voor elke zwangere echte aanraders.
Wat met het gebruik van zonnebank en sauna ?
Algemeen wordt gesteld : doe dergelijke zaken steeds met mate.
Zie dit antwoord echter niet als een toestemming en raadpleeg hiervoor dus steeds je arts ; de meningen hieromtrent zijn zeer persoonsgebonden en verdeeld.
Wanneer voel ik mijn baby voor het eerst bewegen ?
Bij een eerste zwangerschap : meestal na 20 weken.
De eerste maal is meestal onduidelijk (rommeling, kriebeling)
Bij verdere zwangerschappen : iets vroeger, vanaf 17 – 18 weken.
Hoeveel kg mag ik bijkomen ?
Er bestaat geen algemene regel.
Maximum toch wel 15 kg tenzij in geval van meerlingen, bij vochtopstapeling, …
Er bestaat geen eenvormige curve ; sommigen stijgen meer in het begin van de zwangerschap, anderen meer op het einde, anderen zeer geleidelijk.
Wees hierin zelf verstandig en weet dat overgewicht steeds te vermijden is.
Wat te doen als het contact niet klikt met een verloskundige ?
Soms klikken persoonlijkheden niet of iemand kan verkeerd overkomen, terwijl dit niet de bedoeling is. Ons advies is om dit altijd met de desbetreffende verloskundige bespreekbaar te maken.
Vind je het moeilijk om het rechtstreeks met de desbetreffende verloskundige te bespreken dan mag je dit ook aan een ander verloskundige of de praktijkassistente doorgeven.
Vaak zie je dat er na een gesprek meer met je gevoelens rekening gehouden kan worden, waardoor de samenwerking beter verloopt.
Wat als je onverwacht zonder verloskundige bevalt ?
Het belangrijkste is om rustig te blijven. Baby’s die snel geboren worden, hebben vaak een goede start en huilen gelijk. Belangrijk is om de baby goed warm te houden.
Droog het gelijk af, zet een mutsje op en leg het in warme doeken op de blote buik van de moeder.
Zorg dat de ademweg vrij is door eventueel een gaasje door het mondje te halen.
Als de baby huilt is alles prima, soms moet de baby even bijkomen van de snelle bevalling. Wrijf dan even over het ruggetje, dan komt de ademhaling vanzelf op gang.
Probeer op de klok te kijken hoe laat de baby geboren is. Meestal arriveert de verloskundige binnen enkele minuten.
Tips voor de partner
Jij bent een heel belangrijk persoon tijdens de bevalling.
Voel je niet afgewezen of buitengesloten als je vrouw in zichzelf gekeerd is of geen aandacht vraagt. Veel partners vinden het vervelend en moeilijk om te zien dat hun vrouw pijn heeft. Probeer zoveel mogelijk mee te coachen en aanwezig te zijn.
In de ontsluitingsfase kan je soms niets goed doen, laat het gewoon over je heen komen. Bied regelmatig kleine beetjes drinken of licht verteerbare voeding aan om het energiepeil op niveau te houden.
Tijdens de uitdrijving kun je vaak meer helpen dan tijdens de ontsluiting.
Zorg dat er opvang is voor de andere kinderen in het gezin, eventueel ook ’s nachts.
Neem na de bevalling samen nog eens door wat er allemaal gebeurd en veranderd is. Sta open voor elkaars ervaringen.
Er zijn steeds meer cursussen ter voorbereiding van de bevalling waar ook de partner bij betrokken wordt.
Kwart minder zwangerschapsvergiftigingen met extra calcium
Vrouwen die vanaf het tweede trimester van de zwangerschap extra calcium slikken en daarmee doorgaan tot het eind van de zwangerschap, verminderen hun kans op zwangerschapsvergiftiging met 55 procent. Dat beweren wetenschappers van de Universiteit Maastricht.
Elk jaar krijgen vijfduizend vrouwen in ons land zwangerschapsvergiftiging. De medische term voor deze zwangerschapscomplicatie is pre-eclampsie. De aandoening gaat gepaard met hoge bloeddruk, eiwit in de urine en stoornissen van de lever en nieren. Ook is de placenta niet goed doorbloed. Pre-eclampsie leidt vaak tot groeivertraging en vroeggeboorte van het kind.
Calciumpillen kunnen het aantal gevallen van zwangerschapsvergiftigingen dus fors verlagen, zo blijkt uit de studie. Vrouwen die vanaf het tweede trimester van de zwangerschap calciumsupplementen slikken en daarmee doorgaan tot het eind van de zwangerschap, verminderen hun kans op pre-eclampsie met 55 procent. En dat is niet het enige: ook de kans op een te vroeg geboren kind zou afnemen met 24 procent.
Dit is goed nieuws voor de preventie van pre-eclampsie. Aangenomen dat er geen schadelijke effecten van calciumsuppletie zijn, is het een relatief kleine moeite om extra calcium in te nemen.
Verloskundigen zijn al extra alert bij vrouwen met deze risicofactoren. Vrouwen die van hun eerste kind zwanger zijn en vrouwen die eerder pre-eclampsie hebben gehad, hebben een grotere kans op pre-eclampsie.
Als de Gezondheidsraad positief oordeelt over de bevindingen van de Maastrichtse onderzoekers, zou 1000 mg calcium slikken vanaf het tweede trimester van de zwangerschap de officiële norm kunnen worden.
Overleg met je verloskundige of gynaecoloog hoe je dit het beste kan doen.
Lichamelijk zwaar werk tijdens de zwangerschap
Loop of sta je veel tijdens je werk of til je regelmatig kinderen of patiënten? Dan is de kans groot dat je werk lichamelijk belastend is.
Met lichamelijk zwaar werk bedoelen we werkzaamheden waarbij je veel kracht moet leveren, zoals bij dragen, tillen, duwen en trekken. Denk bijvoorbeeld aan het sjouwen van kra en, het verplaatsen van dozen, het optillen van kinde- ren, patiënten of bejaarden of het duwen en trekken van rolcontainers. Ook bepaalde houdingen kunnen lichamelijk zwaar zijn, zoals veel moeten bukken, hurken, knielen (bijvoorbeeld in de kinderopvang). Ook veel (trap)lopen of lang moeten staan (bijvoorbeeld in de horeca), horen bij lichamelijk zwaar werk.
Als je zwanger bent en lichamelijk zwaar werk verricht, zijn er risico’s voor de zwangerschap.
Overleg met je verloskundige of gynaecoloog hoe je dit het beste kan doen.
Is het dragen van een autogordel schadelijk voor mijn zwangerschap of baby ?
Nee, autogordels moeten ook door zwangeren gewoon gedragen worden. De heupgordel kun je onder je buik langs doen. Het is een fabel dat je alleen de schoudergordel mag dragen in de zwangerschap. Dit is bij een botsing levensgevaarlijk.
Ik wil het liefste bevallen in bad. Kan dat ?
Natuurlijk is het ook mogelijk om in bad te bevallen. Het is dan wel noodzakelijk dat je een bad huurt speciaal voor de bevalling. Het is wel verstandig om een bed in de buurt te hebben voor als het niet lukt of niet goed voelt in bad. Bespreek dit met je verloskundige en/ of gynaecoloog.
Wij begeleiden ook in ziekenhuis meer en meer bevallingen in bad, echter wel noodzakelijk om dit vooraf aan te geven. Mogelijkheid op onze verloskamers is er om zo een bevalbad te plaatsen. Hierbij stropen we de mouwen op en blijven op de kant. Naar aanleiding van de bouw van het nieuwe VMKc en verloskamers, hopen wij een professioneel bevallingsbad te kunnen plaatsen en snel mensen deze speciale ervaring aan te bieden.
Kan vrijen in de zwangerschap kwaad voor het kindje?
Er is geen bezwaar tegen vrijen in de zwangerschap. Wel kun je harde buiken krijgen. Vooral als je al eens bent bevallen kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren, soms helpt het om een warme douche te nemen, of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte ontspant goed. Het kan ook zijn dat je een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen. Dit komt doordat de baarmoedermond in de zwangerschap sterk doorbloed is en gemakkelijk bloedt. Als je uitgerekend bent, is vrijen één van de weinige bewezen methoden om de bevalling op gang te brengen. Helaas zit hier geen garantie op!
Hoe zit het met reizen als je zwanger bent?
Ben je zwanger en wil je een reis maken? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid je goed voor en pas eventueel je reisplannen aan.
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam: de weerstand is verminderd. Dit geeft een verhoogd risico op (gecompliceerde) infecties. De kans op medische hulp is dan groter. De veiligste reisperiode is het tweede trimester van de zwangerschap: vierde tot en met zesde maand. De meeste vrouwen voelen zich dan het fitst en de kans op een spontane abortus of vroeggeboorte is dan het kleinst.
Wil je vliegen? Meld bij het boeken van je vliegtickets wel dat je zwanger bent. Vooral de eerste 28 weken van je zwangerschap kun je over het algemeen zonder problemen vliegen. Daarna vragen de meeste luchtvaartmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring waar de uitgerekende datum op staat. Die verklaring moet getekend zijn door ons en mag niet ouder zijn dan vijf dagen.
Er wordt aangeraden om niet na de 36ste week te vliegen. Je riskeert dan namelijk een bevalling in de lucht. Veel vliegmaatschappijen laten daarom geen hoogzwangere vrouwen toe. Een zwangerschapsverklaring is altijd handig om bij je te hebben. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent.
Wanneer ben ik het meest vruchtbaar?
Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Op dag 14 heb je bij de ideale, regelmatige cyclus de eisprong. Je ben het meest vruchtbaar rond deze periode en kunt het beste op de dag van de eisprong of een dag eerder vrijen, wil je zwanger worden.
Hoe herken ik mijn vruchtbare dagen?
Aan de verandering van je baarmoederhalsslijm kun je je vruchtbare dagen herkennen. Naarmate de eisprong nadert, verandert het slijm. De hoeveelheid neemt toe, het wordt dunner en de witte kleur verdwijnt. Rond de eisprong is het slijm helder, elastisch en draderig. Hierdoor kunnen de zaadcellen makkelijker via de baarmoederhals de baarmoeder binnendringen.
Hoe lang duurt het voor ik zwanger ben?
80% van de vrouwen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger. Vrouwen jonger dan 30 hebben een grotere kans om zwanger te worden. 30% van de vrouwen is binnen drie maanden zwanger. 70% verwacht binnen een half jaar een kind.
Ik ben vegetariër. Moet ik als ik zwanger ben of wil worden mijn eetpatroon aanpassen?
Nee, dat hoeft niet. Let er wel op dat je genoeg vitamine B12, hoogwaardige eiwitten, calcium en ijzer binnenkrijgt.
Wat moet ik doen als ik de baby minder voel bewegen?
Je moet je kindje minstens 10 maal per dag voelen bewegen. Wanneer je de indruk hebt dat de baby minder beweegt, eet of drink je best iets wat suiker bevat (cola, koffie met suiker, snoepreep…). Rust daarna even in linkerzijligging. Waarschijnlijk beweegt je baby na een tiental minuten heel duidelijk en ben je weer gerustgesteld.
Bel bij twijfel altijd je verloskundige of het ziekenhuis!